noswer, a to musi być kombi?
[O2] Piszczące przednie szyby boczne
Zwiń
X
-
[O2] Piszczące przednie szyby boczne
Witam wszystkich.
Podczas opuszczania i podnoszenia przednich bocznych szyb, momentami strasznie piszczą.
Rozebrałem prawy boczek tapicerki, bo chciałem się dostać do szyby, ale niestety.
W 01 miałem pod tapicerką folię, a tutaj jest blacha na nitach :shock:
Macie może jakiś sposób na pozbycie się owego piszczenia ?
-
-
Przerabiałem ten problem
Są dwie możliwości albo roznitowywać blachę w drzwiach i smarować rolki, albo tak jak ja zrobiłem po zdjęciu boczka wyjmujemy górną uszczelkę w której pracuje szyba. Dzięki temu mamy po opuszczeniu szyby do samego dołu możliwość dojścia do rolek.
Następnie potrzebujemy strzykawki z smarowidłem do rolek i około 60cm rurki do dozowania w odpowiednie miejsca. U mnie piszczały dolne rolki trzymające linkę.
Komentarz
-
-
U mnie też piszczą tylko szyby tylne. W tylnych drzwiach też natrafię na blachę? Nie ma jakiegoś łatwiejszego dostępu żeby psiknąć np. WD-40 na rolki?Był - Volkswagen Golf IV 1.9 TDI (110 km)4motion
Był - Volkswagen Touareg R5 2.5 TDI (174 km)
Był - Volkswagen Golf V 1.9 TDI ( 105 km)
Był - Mercedes E320 CDI (224 km) 4matic
Było- BMW X6 35i ( 306 km)
Było- Audi A6 2.7 TDI ( 180 km) quattro
Jest- Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 km) 4x4- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=67460
Komentarz
-
-
u mnie było tak samo zaraz po zakupie... :|a co pomogło to WD40 z takim aplikatorem :szeroki_usmiech
w każde możliwe miejsce... z jednej strony szyby...z drugiej... gdzieś koło zawiasów... od słupka... od góry..od dołu..prawie cała butla poszła... normalnie
ciekło z każdej szczeliny :diabelski_usmiech - 3 dni wycierania i od 1,5 roku nawet nie pisnęło :diabelski_usmiech
nie bawiłem się w rozbieranie...skręcanie... i poprawianie... ale jak masz ochotę to proszę bardzoByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
arkady, u mnie w O2 piszczały te uszczelki przy szybie które są na zewnątrz. wystarczyło kupić silikon do uszczelek. przesmarować i jak ręką odjął. wątpie aby to piszczały rolki. zazwyczaj to guma jak trze o szybę to wydaje takie dźwięki.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
No widzę, że nie tylko ja się borykam z piszczeniem szyb i temat jest ogólnie znany.
Cóż, na pewno nie będę rozwiercał nitów, spróbuję popsikać tu i ówdzie, może pomoże :niewiem
O rolkach to nawet nie myślałem, że mogą piszczeć, aleeee...
Po niedzieli będę działał, zobaczymy, albo się poleprzy, albo.....
Komentarz
-
-
Też myślałem że to uszczelki ale jednak nie.
Dokładnie piski nasilają się najbardziej w gorące, upalne dni, wstyd było opuszczać szybki do dołu bo tak piszczały. Dolne dwie rolki które trzymają linkę są z jakiegoś tworzywa a piszczą na osadzeniach metalowych. U mnie kilka kropel oleju załatwiło sprawę,
Już od roku jest błoga cisza :twisted:
Komentarz
-
-
No i zrobione - naprawione. Sciągnąłem boczki drzwi, uszczelkę, popsikałem na rolki silikonem w sprayu. Odkręciłem silniczek od szyb. Za nim widać kawałek plastikowej zębatki, krórą również potraktowałem silikonem.
Po tych zabiegach przy opuszczaniu i podnoszeniu szyb nastała błoga cisza.
Dlatego wielkie dzięki dla wszystkich, za wskazówki i pomoc :bow
Komentarz
-
-
Ja też kiedyś podejdę do tematuobecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
-
Krzysiek-krk, w liku jaki podałem jest zdjęcie boczku na którym widać zaczepy
teoretycznie do siebie